woensdag 19 december 2012

Sector zonnepanelen verzet zich tegen netvergoeding



De installateurs van zonnepanelen en sommige eigenaars van een zonnedak ondernemen juridische stappen tegen de invoering van een netvergoeding. Dat meldt De Tijd.

Doordat de energieprijzen de pan uit swingen, is zonne-energie de afgelopen jaren sterk in opmars gekomen als alternatieve energiebron.

Een tweede reden voor het succes van zonnepanelen is het premiestelsel. Weliswaar is dit aan het afbrokkelen maar we mogen niet vergeten dat zonne-energie ‘propere energie is. Met het plaatsen van zonnepanelen kan iedereen een steentje bijdragen om de CO²-uitstoot te verminderen en zo de aarde leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen, achterkleinkinderen, enz…

Deze laatste en belangrijkste motivatie wordt nu ook gefnuikt door het invoeren van een ‘netvergoeding’.

Die netvergoeding houdt in dat er een taks komt op de eigenaars van zonnepanelen op vraag van Eandis en Infrax. Ze vonden dat er een discriminatie bestond tussen de elektriciteitsverbruikers die geen zonnepanelen hebben, en zij die er wel over beschikken. Eigenaars van zonnepanelen maken ook gebruik van het net doordat ze hun stroom injecteren, klonk het. 

De vergoeding bedraagt ongeveer 238 euro per jaar voor een gezin en zal verrekend worden via de elektriciteitsfactuur. De sector is het hier echter niet mee eens en vindt dat de netbeheerder met deze vergoeding roet strooit in het eten van particuliere eigenaars van zonnepanelen. De installateurs richten zich vooral op de energieregulator Creg en stappen naar het Brussels hof van beroep.

Cdes heeft reeds heel wat ervaring en knowhow opgedaan in dit domein dankzij diverse samenwerkingen met bedrijven die al geruime tijd met zonne-energie bezig zijn.

Voor een energie-audit of een gratis offerte, neem contact op met CDES op 089 32 80 40 of info@cdes.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten