donderdag 20 december 2012

Wat U moet weten over de netvergoeding.



De jaarlijkse netvergoeding voor wie zonnepanelen heeft, komt er vanaf 1 januari. De federale energieregulator CREG heeft zijn fiat gegeven voor de heffing, die gemiddeld uitkomt op 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. Particulieren met zonnepanelen zullen hierdoor vanaf 1 januari omgerekend jaarlijks om en bij de 200 à 250 euro aan netvergoeding moeten betalen.
 
De CREG gaat ermee akkoord dat de netbeheerders een heffing mogen doorvoeren op de zogenaamde 'kleine decentrale installaties'. De netvergoeding komt er voor alle stroominstallaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt. Het gaat in Vlaanderen meestal om installaties van zonnepanelen bij gezinnen, maar er vallen ook kleine windmolenparken en andere kleine stroominstallaties onder de regeling.

Wie liever dat forfait niet betaalt, moet de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een extra meter, die dan de afname en de injectie van elektriciteit op het net meet, zo besliste de CREG. Maar afhankelijk van het verbruik zullen de meeste particulieren "waarschijnlijk meer gebaat zijn bij een netvergoeding dan bij een slimme meter", meent de CREG

Kosten

Aangezien het gemiddeld vermogen van die Vlaamse kleine installaties ongeveer 4 à 4,8 kilowatt bedraagt, zal de gemiddelde Vlaamse zonnepanelenbezitter in 2013 en 2014 omgerekend jaarlijks een vergoeding van gemiddeld 200 à 250 euro moeten bijdragen. De goedkeuring van de tarieven geldt voor de komende twee jaar. Vanaf 2015 wordt de Vlaamse energieregulator VREG bevoegd.

De invoering van een netvergoeding voor zonne-energie was een onderdeel van de hervorming van de groene stroomsubsidiëring. Dat plan omvatte een forse verlaging van groene stroomcertificaten van 210 euro naar 90 euro, maar ook het voorstel van een beperkte netvergoeding.

Discriminatie
 
Het waren de Vlaamse distributienetbeheerders Eandis (waarin de gemeenten en Electrabel aandeelhouders zijn) en Infrax (zuivere intercommunales zonder Electrabel) die om die vergoeding hadden gevraagd. Ze argumenteerden dat er een discriminatie bestond tussen de elektriciteitsverbruikers die geen zonnepanelen hebben, en zij die er wel over beschikken. Die laatste groep draagt momenteel namelijk weinig of helemaal niet bij tot de netkosten, terwijl ze wel dat net dubbel gebruiken: (vooral overdag) wordt overtollige groene stroom op het net gebracht, later wordt elektriciteit er weer afgenomen. De CREG volgt die redenering en heeft nu beslist "een punt te zetten achter de discriminatie".

Sector kwaad

De sector van de zonnepanelen, waartoe PV-Vlaanderen, Fedelec, Nelectra en LVMEB behoren, vindt de netvergoeding "buiten proportie". De bedrijven eisen een "correcte vergoeding gebaseerd op een correct verbruik", berekend door een extra meter. Volgens PV Vlaanderen moet dergelijke vergoeding tot twintig keer lager liggen om billijk te zijn. De zonnepanelensector is niet te spreken over "de nieuwe discriminatie"

De PV-sector eist in het belang van de consument een billijk bedrag dat gestoeld is op het bestaande goedgekeurde injectietarief voor laagspanning. Dat varieert voor de zogenaamde ‘decentrale productie-installaties’ met een vermogen dat hoger is dan 10 kilowatt – naargelang de netbeheerder – tussen 0,31 en 0,67 eurocent per kWh. Voor een gemiddeld gezin met 4 kWp zonnepanelen zou dit een bedrag tussen 7 en 15 € per jaar betekenen. De bedragen buiten proportie die eerder in de pers genoemd waren zijn een factor 20 hoger. Ter vergelijking, het huidige injectietarief dat grote fossiele en nucleaire centrales betalen aan hoogspanningsnetbeheerder Elia bedraagt 3,13 euro per megawattuur (of 0,31 eurocent per kWh) geïnjecteerde stroom. Elke hogere heffing zou dus discriminerend zijn en betekent dat groene stroom hoger belast wordt dan vervuilende technologieën, aldus Alex Polfliet van PV Vlaanderen.

Een te hoge heffing zou bovendien ingerekend moeten worden in de berekening van het nieuwe steunbedrag voor PV-installaties, volgens de principes van het rekenmodel van het Vlaams Energieagentschap. Dat kan tot de situatie leiden dat subsidie nodig is om een taks te betalen.

Daarnaast is de heffing retroactief: ze zal ook toegepast worden op alle bestaande PV-installaties. Het is dus een maatregel die eigenaars van zonnepanelen niet hebben kunnen inrekenen bij hun beslissing om zonnepanelen te installeren.

Er rijzen ook heel wat vragen over de praktische haalbaarheid en de ongewenste effecten van deze maatregel. Als kleine installaties volgend jaar geen steun meer ontvangen, is de kans groot dat vele nieuwe PV-eigenaars zich ook niet meer zullen aanmelden als dergelijke forfaitaire "zonnetaks" wordt geheven. Hierdoor verliezen netbeheerders inzicht op de evolutie van groene stroom in hun netten, met alle gevolgen van dien voor het technische netbeheer.

PV Vlaanderen twijfelt tot slot aan de wettelijkheid van de netvergoedingen en is van plan juridische stappen te ondernemen. "De CREG is al eens veroordeeld door het hof van beroep (in een procedure aangespannen door de PVDA nvdr.) voor de toelating om tussentijds de distributienettarieven te laten aanpassen. Nu doet de regulator het weer"

Leveranciers vrezen extra kosten

De electriciteitsleveranciers vrezen dan weer extra kosten en risico's. Sectorfederatie FEBEG ziet extra financiële risico's op wanbetaling, maar ook extra kosten voor de aanpassing van IT-systemen en data. De federatie zal de situatie verder bekijken, reageert directeur-generaal Marc Van den Bosch.

Positief signaal

"We hebben dringend een positief signaal en een langetermijnvisie nodig van het beleid", zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen. "Groene stroom uit zonnepanelen is essentieel om de doelstellingen voor groene energie te halen in 2020 en de tijd dringt. Op het moment dat de klimaatconferentie in Doha oproept tot dringende maatregelen, is het een slecht signaal dat de Vlaamse overheid tegelijk de steun schrapt en een nieuwe taks invoert".
De PV-sector stelt als enige aanvaardbare optie voor om de huidige goedgekeurde injectietarieven toe te passen in combinatie met het plaatsen van een bijkomende injectiemeter of een slimme meter. Net nu berekend is dat structurele subsidie voor PV stroom binnenkort niet meer nodig is, vinden we het niet meer dan logisch om bewuste burgers die bereid zijn een ecologische investering te doen, niet forfaitair te belasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten