vrijdag 4 januari 2013

Gaat investeren 'groene energie' lonen?



De bekende Amerikaanse investeerder Warren Buffet zet zwaar in op zonne-energie. Is dit een goede zet van de superbelegger? En moeten andere beleggers ook meer inzetten op groene energie?

Buffett investeert bijna 2 miljard euro in twee projecten in Californië. Het gaat om het grootste zonne-energieproject ter wereld.
Floris Lambregtsen, vermogens-adviseur gespecialiseerd in duurzaam beleggen, legt uit dat Buffett niet alleen in de projecten stapt om het milieu te verbeteren. "Hij wil natuurlijk ook financieel rendement behalen. De productieprijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, van 40 cent per kilowatt-uur, naar 10 cent per kilowatt-uur. Zo'n zonnepanelenpark kan daarmee concurreren met kolen- en gascentrales. Daarmee is het een interessante belegging geworden, ook omdat consumenten steeds vaker vragen naar groene energie, en een CO2-belasting ook in Amerika niet ondenkbaar is."

Green bubbel

Volgens Lambregtsen is investeren in zonne-energie niet alleen iets voor idealisten. "Duurzaamheid an sich is geen beleggingsstrategie. Maar je kunt wel in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven stappen." 

Lambregtsen waarschuwt wel voor het ontstaan van een te grote hype. "We hebben dat natuurlijk al gezien bij de ICT-bubbel, waar veel cleantech bedrijven te hoog gewaardeerd werden. De redenen om in groene energie te beleggen zijn overweldigend: je bent onafhankelijk van het Midden-Oosten of Rusland, het is goed voor de volksgezondheid en er is geen sprake van schaarste, zoals bij olie of kolen. Een aantekening is dat de manieren waarop je er in kunt beleggen nog niet helemaal zijn bewezen.
Een green bubbel gaan we zeker nog meemaken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten