donderdag 17 januari 2013

Steun zonnepanelen daalt, wat verandert er?



Het Vlaams Ener­gie­agent­schap stelt voor de steun voor nieu­we zon­ne-in­stal­la­ties te ver­la­gen tot 22,5 euro per 1.000 kWh. Van­daag is dat 90 euro. De Vlaam­se re­ge­ring hakt vrij­dag de knoop door, maar volgt zo goed als zeker het ad­vies van het Ener­gie­agent­schap. Wat be­te­kent dit voor u? 

Wat ver­an­dert er voor ei­ge­naars van zon­ne­pa­ne­len? 

Er ver­an­dert voor be­staan­de ei­ge­naars niets aan de af­ge­spro­ken be­dra­gen die ei­ge­naars ont­van­gen voor hun cer­ti­fi­ca­ten. Be­staan­de ei­ge­naars moe­ten wel sinds 1 ja­nu­a­ri 2013 een bij­dra­ge le­ve­ren voor de hoog op­lo­pen­de kos­ten van het dis­tri­bu­tie­net. Die zo­ge­naam­de net­ver­goe­ding hangt af van de geïnstal­leer­de in­stal­la­tie en de regio, maar cir­kelt rond de 250 euro per jaar. 

Wat ver­an­dert er voor nieu­we ei­ge­naars van zon­ne­pa­ne­len? 

De Vlaam­se over­heid zal in de toe­komst geen vaste steun meer le­ve­ren per ki­lo­watt­uur, maar zal kij­ken naar het ren­de­ment dat zon­ne­pa­ne­len op­le­vert. Vlaams mi­nis­ter van Ener­gie Freya Van den Bos­sche (sp.a) ga­ran­deert een ren­de­ment van vijf pro­cent. De exac­te steun aan zon­ne­pa­ne­len wordt af­han­ke­lijk ge­maakt van de ver­an­de­ren­de kos­ten en baten en zal elke zes maan­den ver­an­de­ren. Bij die be­re­ke­ning wordt ook met de kos­ten van de zo­ge­naam­de net­ver­goe­ding re­ke­ning ge­hou­den.
Vorig jaar was de steun al ge­zakt tot 90 euro per 1.000 kWh. Het Vlaams Ener­gie­agent­schap stelt nu voor om die steun ver­der te laten dalen tot 22,5 euro per 1.000 kWh. De Vlaam­se re­ge­ring moet vrij­dag de exac­te hoog­te van de steun nog vast­leg­gen, maar de re­ge­ring volgt waar­schijn­lijk het voor­stel van het Vlaams Ener­gie­agent­schap. Als alles vlot loopt, gaat het nieu­we steun­me­cha­nis­me al in de loop van vol­gen­de week in.
Volgens Groen! betalen eigenaars op die manier meer vergoedingen dan dat ze subsidies krijgen. Hoe gaat de regering mensen nog stimuleren om zonnepanelen te plaatsen, klinkt het.

Van den Bossche ontkent met klem dat eigenaars van zonnepanelen door het nieuwe systeem nog geld zouden moeten toeleggen. "Dat is compleet verkeerd", stelt ze. "Het rendement houdt rekening met de distributienettarieven en de netvergoeding."

Wat is de re­ac­tie van de sec­tor?

PV Vlaan­de­ren, de sec­tor­or­ga­ni­sa­tie voor fo­to­vol­taïsche zon­ne-ener­gie, dient vrij­dag samen met vier be­drij­ven uit de sec­tor en elf par­ti­cu­lie­ren een ver­zoek­schrift in tegen de ver­ho­ging van de net­ver­goe­ding die par­ti­cu­lie­ren met zon­ne­pa­ne­len vanaf 1 ja­nu­a­ri moe­ten be­ta­len. De elf par­ti­cu­lie­ren ver­te­gen­woor­di­gen de elf dis­tri­bu­tie­net­be­heer­ders. PV Vlaan­de­ren eist een la­ge­re ver­goe­ding. De or­ga­ni­sa­tie ver­wacht bin­nen de zes maan­den een uit­spraak over het ver­zoek­schrift.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten